T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ISPARTA / ULUBORLU - Uluborlu Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

eTwinning School Etiketi Nedir?

 eTwinning Okulu Olmanın Önemi

  Eğitim sistemi tüm dünyada evrilerek gelişiyor. Bunun en büyük sebebi her ne kadar birbiri içine geçmiş olsa da bireyler arasında oluşan kuşak farkı olarak ifade ediliyor. Şu an eğitim öğretim çağında bulunan nesil Z kuşağı olarak tanımlanıyor. Bu kuşak diğer tanımlı kuşaklardan daha keskin sınırlarla ayrılıyor. Bu noktada eğitimcilerin devinim içindeki bu kuşağı anlaması, eğitim sistemini buna göre yönetmesi ve kılavuzluk etmesi büyük önem taşıyor.

    Genel olarak 2000 yılı ve sonrası doğan kuşak Z kuşağı olarak adlandırılıyor. Z kuşağının daha çok sanal iletişim tabanlı alt yapıya sahip olacağı düşünülmektedir. Çünkü bu kuşak teknolojiyi hızlı şekilde kavrayan, keyfine düşkün, kısa sürede işleri çözüme ulaştırmayı seven, ileri seviye teknolojiyi kullanabilen bir yapıya sahiptirler. Giyilebilir teknolojiyi yaşamlarının parçası olarak gören, yanlarında mutlaka dijital müzik çalar, telefon, tablet gibi cihazlar bulunduran bu kuşağa dijital yaşayan kuşakta denilmektedir.

    El, göz beyin koordinasyonu ve temel motor beceriler konusunda oldukça yetenekli olan bu kuşak, yaratıcılıklarının açığa çıkartıldığı aktivitelerden hoşlanırken, sonuç odaklı düşünüyorlar. Asosyal olarak yalnız yaşamayı tercih eden, kararsız ve tatminsiz bu kuşak doğuştan tüketim toplumu içinde doğmuştur. Adalet ve fırsat eşitliği kavramlarını önemseyen Z kuşağı, sosyal dünyalarında farklılaşmak yerine birbirlerine benzemek isterler.

    Bu kuşağın, gelecekte hayatlarında fazlasıyla yapay zeka ve robot teknolojisi olacağı için sorgusuz yaşayacakları öngörülüyor. Buluş yöntemi ile öğrenen, meraklı ve üretken olan bu nesil akademik olarak çok diplomalı, çok yönlü olmayı tercih ediyor.

    Tüm bu öngörü ve bilimsel verilerin sonucunda, eğitimcilerin kılavuzluk edecekleri kuşağın beklentilerinin, klasik sınıflarda sıra düzeninde oturan ve bilgi kaynağını sadece öğretmen olarak gören 100 yıl öncesi kuşaktan farklı olduğunun farkında olması mutlak bir gerekliliktir.

    Bu noktada STEM+A, SCIENTIX, FCL kavramları; eTwinning, eSafety, erasmus+ projeleri tesadüf sonucu değil, doğru bir öngörü ve mükemmel bir kurgu ile ortaya çıkmıştır. Gelecek neslin ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre yeni projeler ve kavramlar ortaya çıkmaya devam etmektedir. eSafety gelecek kuşağın en çok ihtiyacı olacak kavramlardan bir tanesidir. Ayrıca eTwinning okulu kavramının internet güvenliği, e-Güvenlik üzerine kurgulanması, işbirlikçi öğretimi ve eTwinning portalında yapılan çalışmaların yaygınlaştırılmasını önemsemesi yine bir tesadüf değildir.

    eTwinning projesinde çalışmak eğitimcinin ve öğrencilerin geleceğe dokunmasıdır.

     Eğitimcinin kılavuzluk ettiği kuşağı ve ihtiyaçlarını analiz etmesidir. eTwinning okulu ise bu ihtiyaçlar çerçevesinde e-Güvenlik farkındalığının, öğretmen gelişiminin, nitelikli işbirliği yapılmış ve ulusal kalite etiketi almış çalışmaların, okullarda geleceğin eğitimine dair politikaların oluşturulmasının aynı potada harmanlanmış halidir. Kısacası bir okulun eTwinning okulu olması basit anlamda bir ünvan almanın, okul girişine metal levha asılmasının veya onure edilmekten çok daha ötesidir.

    eTwinning portalında yeni bir adım olan ve örnek okul seçimi olarak da adlandırılan eTwinning okulu, gerekli kriterlerin yerine getirilmesi halinde ünvanın verildiği okula ve okul öğretmenlerine mutlak bir farkındalık sağlayacaktır.

Anzılha ALTUN - Burhan SEL

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.02.2023 - Güncelleme: 06.02.2023 22:38 - Görüntülenme: 154
Kaynak: https://etwinningonline.eba.gov.tr/lesson/part1/
  Beğen | 0  kişi beğendi